Kategoriarkiv: Rigg

blogger-image-1607385974

Masten på!

Äntligen är masten på och förutom att checkstaget trasslat in sig i spinnfallet så avlöpte det utan problem.

En lite förbättring vid påmastingen genomfördes, jag satte slingen som innan under nedre spridaren och en shackel från liften runt kranvajern och tjatade åt då vägde riggen jämt.
Sedan bara och lyfta passa in och på med stagen. 
Tyvärr är förstaget något kort men det kan vi justera med vantskruven i år och ev sätta en toggle uppen nästa säsong.
En annan liten miss, jag sträckte mellanvantet för hårt och vantskruven  sitter ovanför första spridaren så det blir båtsmansstol i morgon.
Nu en GT i solen och bänka sig för och se tjejerna krossa Italien .

blogger-image-868181046

Redo för påmastning

tror eller eg men vi verkar vara klara för påmastning, kvar att göra löda vhf kontakten montera radarreflektor sedan hoppas vi att inget är glömt.

Blev rätt nöjd med resultatet med tanke på förutsättningarna

blogger-image-435571291

Riggen har anlänt

Jobbade hemifrån idag eftersom riggen skulle komma under dagen och någon var tvungen och ta mot den, det visade sig något onödigt då den kom först vid 19 tiden, fast jag fick mycket administrativt jobb klart rätt gött iof.

Eftersom chauffören inte hade ringt klockan fem så packade vi in kylen i bilen och montaget gick smärtfritt och den blev kall så nu står tonicen och svalnar av inför fredagsgroggen.

Vid sjutiden ringde syrran som var nere på varvet och meddelade att riggen anlänt, märkligt att chauffören inte ringde innan, men skit samma nu är den här.
Den såg fin ut men vid en inventering saknas minst förstaget och rullen.

Dessutom måste jag fixa kontakt till vhf antennen, vindex, nexus vingivare iallafall fästet och ev en liten tv antenn samt några fall.
Backstag, checkstag, och häckstag levererades med lös ände undrar var man kan låna verktyg till det, gärna med en gubbe som assisterar.
En underbar kväll så efter mastinspektionen åkte vi tillbaka till Gemini  och monterade mastfoten.

En grymt kreativ dag med både jobb och båtfix. 
Tyvärr kommer det ta lite tid, grabbhelg på inkommande och tjänsteresa nästan hela nästa vecka jag hoppas på fint väder nästa helg så vi kan masta på ja jävlar vad jag längtar till vi kan hissa seglen.
blogger-image-679894875

Mastringen inpassad

Dom lovade regn resten av veckan och masten levereras på torsdag så dag att passa på denna fina kväll. 

Vi har ju redan använt Gemini midsommarhelgen så salong och förpik är utrustade med dynor och dyligt så först säkra att allt damm inte sprider sig i ruffen innan sågning. En Ikea kasse var användbar som dammpåse

Det fungerade perfekt, dock visade det sig att sticksågen inte gick att använda som planerat men med god hjälp från Bosch multislip så gick det bättre

Nu sitter ringen på plats men jag avvaktar att sika fast tills masten är framme och allt verkar ok. Nu skall bara mastfoten borras om inte så snyggt kanske men set blir tvunget.

Nästa problem blir och få på slöfocksskenan igen nu när ringen är större

Det får vi lösa senare
blogger-image-231181029

Mastringen

Lite meck men med Magnus hjälp fick vi loss den gamla ganska enkelt. Dock är den nya större så fockskenan får inte plats och det blir en konstig vinkel så fallen och annat kommer slita på ruffen funderar på och höja däcket frågan är om det blir bra, eller finns det någon annan lösning, kanske ringa Selden i morgon.

blogger-image-208070169

Mastfoten satt så in i H

Massor med värme, slagskruvmejsel svordomar nu helt matt i musklerna men mastfoten demonterad. Nu mastfoten lite bredare så stora frågan nu är skall man borra nya hål i balken eller nya hål i mastfoten hmm 

bild-703295

Tappad mast

Ja vi testade en ny Tjörn Runt variant 9 båtar skulle segla bro till bro solo start Tjörn Bron och mål under skåpesundsbron en fin kryss ut i Hakefjorden ca 5m/s. Geminis skeppare var lite seg ut från bryggan och kom ca 2min för sent till start men jag var inte sist.
Vid Åstol satt man och funderade på om man skulle hissa spinnakern eller inte så brakade det till och hela riggen lade sig i lä.

Riggen ihopackad på Gemini dags för motorgång hemåt.