Kategoriarkiv: Semester 13

blogger-image-455357556

Hälsön i regn och svaga vindar

Regn

18 grader (20 i vattnet) N 0-2 m/s
En efter en lämnade dom Hälsön, först Kia sedan Cherie som tog med Elsa och på eftermiddagen även Spättan som skulle provsegla väst sidan inför Tjörn Runt. Beslutsångest igen och valet föll på och mysa i ruffen för första gången denna sommar med en bok och iPhone spel framför att steema i stiltjen och regn.
Nästan ensamma på Hälsön V:32

Fick använda regnjackan för första gången i sommar när jag skulle hjälpa Elsa och bära packning till Cherie
Planerna för helgen ser ut att ändras då Finiekettes mast har råkat ut för en incident så lördagens kappsegling är nog inställd, dock finns hoppet kvar att vi kan segla classic race på söndag bra genrep inför Tjörn Runt hoppas det kommer funka. 

Solen kom fram till slut fast inte på Hälsön
Nu makrill som Pontus fiskade åt oss sedan med läsning eller ev Gin Rummy.
blogger-image-1082064771

Lilla Brattön – Hälsön

Mulet svaga vindar från syd

21 och Esquire skulle gå till Nordön och avsluta sin seglingssemester och ingen har brått på morgonen. 
Tyvärr hände det igen, denna gången knäcktes relingslisten på Cherie pga en oansvarig motorbåtsförare inte förstått 5kn gränden och orsak och verkan och skapat ett rejält svall in mot bryggan, så det blev lite båtmeck. 

Spättan passerade och vi beslöt till slut att ansluta till dem i Stgfjorden först lite shopping i Stenungsund och nu började det bli sent och batterierna behövde laddning så järngenuan fick jobbet att ta oss ut till Hälsön. 
Cherie hade lite problem med tilläggningen och det blev dagen kalabalik som tjejerna i Spättan redde upp.

Grill på berget en stilla och underbar kväll
blogger-image-1619706394

Smögholmarna – Lilla Brattön

Tisdag

Sw 6-8m/s
Växlande molnighet, lite regn på morgonen senare utlovat Åska aom inte kom.
Borta bra men hemma bäst, bastu på Lilla Brattön lockade då dom lovade sämre väder med åska på eftermiddagen.

Gemini och Cherie satte segel och Gemini forsade iväg i 8 kn men i Skåpesund tog det stopp med vinden i näsan gött med självslående fock,  batterierna visade sig lite svaga så vi steemade sista biten efter Skåpesund 

Kia anslöt under dagen

Åskan kom aldrig och vi fick en trevlig kväll med bastu och efterfest i Gemini.
blogger-image-1383397354

Buröarna – Fiskebäckskil

Växlande molnighet, 18grader förmiddag, 28 eftermiddag

Växlande vind 0-2m/s
Då var det dags för sillunch i Fiskebäckskil, som numer börjar bli en tradition även för oss så planan var att segla ditt Fiskebäckskil, verkade bli en fin kryss i den lätta vinden.
Alphina anslöt på morgonen efter en festkväll på Smögen.
Vi lämnade som sista båt eftersom Gemini hade agerat landgång för de andra och gick runt Buröarna och skulle testa ”smyghålet” då vi gick mellan en 0,6 och en buö då kom vi för nära land och fick skrapat bort skalen under kölen, inne i själva ”smyghålet” var det 6m djupt hela vägen.

Storen hissades och vi började kryssa vinden mojnade ner till 2m/s och efter 10 min insåg vi att vi inte skulle hinna till Fiskebäckskil i denna farten så Lombardinin fick jobba än en gång.
En njutfull sillunch avnöts med gamla och nya vänner, Alphina valde sedan att gå ut deras sista dag till en naturhamn och Jonas skulle kappsegling Hermanö Run så Ruter Dam gav sig av till Kärringön, 21och Gemini låg kvar och avslutning med en GT i 21.

blogger-image-1420740461

Glöppö

SW-WSW 7-13m/s

Sol
0,001nm

Morgondopp helt i lä  och 21 lämnade bojen för färd till Bovalstrand vi beslöt efter rådslag att stanna kvar men det hade varit trevligt att grilla så vi planerade dra oss bakåt där en motorbåt låg som skulle lämna senare under dagen, Ruter Dam kontaktades och dom kom hit och vi meckade runt tills vi fick landgångar via Rutan Och Alphina detta börjar vi bli riktigt bra på ”det finns alltid plats före en båt till om man hjälps åt”
Foto: Anna Kinberger
Dagens höjdpunkt i tilläggningsarbetet var att Jacob i avsaknad av gummibåt tog en badring istället och paddlade ut med en dragg

Mest förvånad över hur en hel dag kan gå åt bara genom en omförflyttning 
blogger-image-853468463

Rörö – N Buskär

20-25grade, syd 1-4m/s Sol

Morgondoppet var bara att glömma, när vinden hade lagt sig så stank hamnen Diesel så vi hängde på låset på Ica och handlade, kastade loss och tog morgondoppet på Sälöfjorden inkl frukost med hissade segel i 1m/s mysigt är bara förnamnet.

Fick efter frukost kontakt med Olofssons marin i Smögen som har min rem på lager, och eftersom Ruter Dam, 21, och Alphina befann sig i norra Bohuslän beslöt vi ta ett långt ben mot Smögen eller däromkring, det blev en sträcka på ca 40nm så länsa i 1kn var inte och tänka på så Lombardinin fick jobba en stund, efter utkäften kom en lätt sjöbris och vi valde gå ut mot Pater Noster för och få bättre vinkel och tuffare på med segel i ca 5kn.
Efter Pater Noster satte vi blåsan och ökade till 7kn över grund utan speciellt tryck i seglen, misstänker en kraftig medström och det är ju tacksamt om man skall gå långt. 
I 7kn började det nappa på dörjen som legat i sedan Rörö två stora Gaisare riktigt snabba rackare som fick smaka på grillen på kvällen.
Den lätta sjöbrisen minskade mer och mer så i höjd med Lysekil fick järngenuan jobba igen och lunch bestående av värmda plättar var välkommet.
Ytterligare fyra Gaisare fick vi men den minsta lät vi få växa till sig lite mer till nästa gång.

Ruter Dam hade lagt sig på Norra Burö så vi gick såklart dit vi med. 
Jonas bjöd på underbar GT i värmen som hamnare och då kommer en Ljungströmmare inseglande och lade till bredvid Gemini en riktig möbel som Lars Sestervik skulle bli avundsjuk på, dom kom från Landskrona och mannen var båtbyggare och frugan möbelsnickare som hade renoverat den från grunden, riktigt läcker.

Kvällen avslutades på klipporna med grill och solnedgång, en sängfösare i Gemini läggdags vid midnatt.

Morgonen i skrivande stund, lätt molnigt 18 grader svag sydlig vind.
Två uppdrag idag, hämta rem i Smögen och hitta natthamn för kraftiga SW vindar som dom lovar att morgondagen skall bjuda på.

blogger-image-2052313580

Det bidde Läsö

Efter ha lagt till på Lyr måndagen den 22/7 vid favoritbredsidan med Rutan och Den Gröne lovade väderutsikterna fem meter och vi siktade på Läsö, först motor sedan kom vinden tvärs Marstrand tyvärr höll vinden bara i två timmar men då vi hade bestämt oss så fortsatte vi mot målet.

Ca kl 19 kom vi in till Läsö hamn och lade oss som åttonde! båt bredsida utanför en Maxi77 men vi hade en plan…
Kl 06:00 väckte klockan oss och Anki gick ut på bryggan och letade nu plats (det brukar alltid gå någon tidigt) hon hittade en och ringde mig ”kom hit för F” och jag lade ur men då det låg fyra till fem påbredden mot ost piren fick fi tråckla in Gemini men det gick bra så nu hade vi stävplats och lätt att få i land golfbagarna.
Tyvärr kunde vi inte vara med på golftävling nästa dag men vi bokade en starttid och en tävlingstid på lördagen, skotts scramble.
På onsdagen kom Ruter Dam och det var nära att Rutan kunde få en stävplats mittemot oss men tyvärr hann en Maxi före så hon fick lägga sig bredsida som tredje båt.
Strålande väder på Läsö och Torsdagen ägnades åt golf där vi gick i samma boll som Expressen Silverbullet Film besättningen Christian och Cecilia svaga vindar och sol.
Dopp i havet nu över tjugo grader efter golfen och Grill med Jonas och Åsa.
Dessutom sprang vi på Florén klanen och kvällen avslutades i Christers Grand Banks.
Fredagen bjöd på lika bra väder men nu skulle vi jaga en rem till motorn och enl hamnvakten kunde smeden ha en men tyvärr inte, vi fick tips om bilverkstaden i Byrum som stängde tolv, snabbt på gratisbussen och vi hann dit precis men igen ingen passande rem. Vi åkte sedan vidare till Västerö för en lunch med Rutans besättning på Carlsens kro.
Kvällen avslutades med hela gänget, florenarna Rutan bredvid Grand Banksen fiskepiren med kräftskiva.
Vid midnatt kom Malin och Nicke förbi vi skulle dock spela golf dagen efter så det mötet blev kort.
Klockan ringde sex på morgonen och nu skulle det bli skottsk scramble en strålande morgon lätt mulet, dom hade dessutom lovat lite regn på morgonen så vi packade in regnkläder i bagarna.
Mycket riktigt så började det regna kl 8 men slutade prick kl 9 när starten gick, bra utslag för alla på första…
Trevlig runda där vi gick i samma boll som tävlingssponsorn Hardy och Lars tyvärr försvann orken på slutet så resultatet in blev futtiga 10p medans ut skrapade vi ihop 23p vann gjorde man på 49p men tvåa på 46p så synd att vi inte kunde hålla ihop det.
Golfen avslutades med en grillbuffe på golfklubben.

Vädret hade blivit bättre och solen stekte åter igen och Malin och Nickes båt låg bredsida snett bakom oss och planen var att gå ner till stranden först och bada sedan kanske umgås lite med dem, dock somnade vi båda som stockar i sittbrunnen, när vi vaknade hade Nibusen åkt och via FB senare hade de valt att gå hem då det skulle blåsa upp på söndagen. Det blev en lugn kväll i sittbrunnen med gin rummy.
Söndag morgon mulet och en frisk vind från ost och då dom lovat 12m/s runt lunch avvaktade vi lite gick till Spar och bunkrade men vinden kom aldrig och meteorologerna ändrade sig och nöjde sig med Max 8m/s så vi kastade loss, tankade och satte kurs mot Trubaduren.
Fin segling i ca 7m/s dock vred aldrig vinden till SO som lovat så istället för Simons Brygga blev det Rörö där dom hade haft ett Diesel utsläpp tidigare i veckan så hamnavgiften var bara 100:-.
Mikael var såklart inte hemma denna gången heller, nu var han i Nord Norge.

Ingen golf än

Vi började gå söder ut men efter ha stampat med vinden i näsan tyckte vi att kryssen var för jobbig och vände norrut och mötte upp Kusinerna Jonas och Malin vid Brandskär, en helt underbar dag på havet och perfekt plats bredvid Rutan inatt när vinden vände till ost. 12m/s kl 8 har nu mojnat till ca 9 så det blir ett rev i stormen och halvvind mot Tjörn igen kanske kan vi gå till Läsö i morgon, golfbanan är ju kvar.

blogger-image-338259415

Vi seglar!

Lattans mysterium löstes när minnet återkom från i höstas, latta 3 gick ju av och skickades med seglen och jag missade att ta med sen när seglen hämtades det får vi lösa senare.

Sju saker på todolistan blev femtioelva men vid halv fyra kastade vi loss och hade en fin kryss i 3-4m/s till Smögholmarna där  Spättan skulle ligga. En saknad latta gjorde inte så mycket i den lätta vinden så vi får leva med det sp länge.

Väl framme vis Smögholmarna var ”vår” bredsida ledig men ingen Spättan i sikte ett telefon samtal och det visade sig att Spättan låg söder om Marstrand.
Cherie med en ensam Pontus seglade med ut och lade sig utanför och årets första riktiga hamnare intogs.

Nu skall bara loggen rengöras,  mellanvanten spännas samt kicken rättas till så seglar vi söderut.
En fin dag och i skrivande stund verkar nästa dag bjuda på sol och svaga vindar från norr så vi drar oss söder ut med siktet inställt på golfveckan på Läsö